sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Mies maanraossa

Maalasin sinut keskelle merta. Väritin kuvan tarinankertojasta ja taiteilijasta, elämästä viisastuneesta eläjästä. Haaveista sekoitetut värit haalistuvat helposti. Eivätkä minun suorani eivätkä kierteeni mahtuneet samaan kuvaan kanssasi. Siihen ei sovi muita kuin sinä ja menneisyytesi. Häpeänharmaa ja kipeänmusta. Väsyneet varjot, jotka eivät ole suoja vaan peite, jonka alta ei noin vain nousta. Kuihdut, kidut, kurjistut.

Eilen kaivoit luonnoksen uudelleen esiin ja pyysit: "Paranna minut!"

Minun voimani eivät siihen riitä. Värit sormissani - oranssia, punaista, vaaleansinistä, turkoosia, keltaista ja violettia - eivät tartu sinun pintoihisi. Pelkosi ja katkeruutesi piilottaa näkymättömiin kaiken kauniin. Niiden tiheään pimeyteen nääntyy jokainen säde.

Elämä minussa vaatii kirkkautta, vapaita värejä ja viivoja. Tarvitsen puhdasta valkoista, silkkaa sineä ja villiä vihreää, että hengitykseni kulkee. Että näen tämän hetken ja kulmien taakse.

Kiitos sinulle, M, pelkuruudesta! Elämä suojeli minua lujasti mutta lempeästi. En sääli sinua. Olet valinnut mieleisesi elämän. Vapaat avarat tuulet virtaavat kuvasi reunoilla, mutta annat kettinkien kiertyä pilvenkorkuisen kiven ympärille. Sidot itsesi aloillesi. Eteenpäin luovimisen ajatus ahdistaa sinut maanrakoon. Sinun kipusi on niin suuri ja mahtava, tunteeton kuin Neuvostoliitto. Se on ja pysyy. Kunnes muuri murtuu ja värien voima taittaa väkipakon nöyryydeksi.

Vaadit maalarilta mahdottomia. Sellaista, mitä kukaan ei voi sinulle antaa. Jotta sinun kuvassasi hehkuisi rakkaus, sinun on opittava rakastamaan itseäsi ja elämääsi, kaikkine väreineen. Itsestäsi on löydettävä valon leikki. Tultava onnelliseksi itsesi tähden.

En halua miestä, joka haluat olla. Muistan sinut kirjoitukseeni, M:

Musta puku peittää sinut kokonaan,
annat surun piirtää omakuvaasi repaleiset reunukset,
rohkeuden puute saa ääriviivasi himmenemään,
kipeä epätoivo sulkee silmäsi,
uskonpuute peittää onneasi näkymästä.
Sinun on kaivettava oma sydämesi valoon ennen kuin...

-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti